Robotik implant ve diş teknolojisinde yenilikler

Teknolojik gelişmeler hem diş hekimlerinin, hem de hastaların hayatlarını kolaylaştırıyor. Özellikle robotik implant; kanamaların ve yanlış implant uygulaması sonucu oluşan rahatsızlıkların önüne geçiyor

Diş hekimliği alanındaki teknolojiler sürekli gelişip hasta ihtiyaçlarına göre değişmektedir. Gelişen teknoloji ile diş hekimliğinde kullanılmaya başlayan uygulama alanlarını şu şekilde sıralamak mümkündür: 

 Ağız kanseri teşhis cihazı: 
Diş hekimlerinin, hastalarının ağzında herhangi bir anormalliği tespit etmek için kullandıkları özel bir ışık türüdür. Kanserin veya hastalığın erken dönemde tespit edilmesinde etkili biçimde kullanılmaktadır. 

 Dijital X-ışınları: 
Bu ışınlar; geleneksel X-ışınlarına göre daha hızlıdır ve daha az radyasyon içerir. Bir hastadan dijital röntgen çekildiğinde görüntü bilgisayar ekranına saniyeler içerisinde ulaşır. Diş hekimi daha iyi değerlendirme yapabilmek ve hastalarını ağız sağlıkları ile ilgili bilgilendirebilmek amacıyla röntgen görüntüsünü büyütebilmektedir. 

DİŞLER KOLAYCA TEMİZLENİYOR 

 Telsiz ortodonti: Bu cihaz sayesinde çapraşık dişleri olan hastaların dişleri neredeyse görünmez olan şeffaf diş plakları ile kolayca düzeltilebilmektedir. Invisalign plaklarını temizlemek için çıkartmak kolaydır ve yemek yemede herhangi bir kısıtlama getirmezler. Bu plaklar sayesinde daha kısa sürede daha az güçlük ile dişleri düzeltmek mümkündür. 

 Lazer diş hekimliği: 
Lazerler, diş hekimliğinde verimliliği artırmaktadır. Diş hassasiyetini giderme, dişeti hastalıklarının tedavisi, diş beyazlatma gibi pek çok dental işlemde hasta konforunu artırır. Lazer diş hekimliği; ağrısız, hızlı ve etkin bir şekilde uygulanır. 

 Diş implantları: 
Dental implantlar eksik dişlerin kök kısmı görevini gören vidalardır. İmplantlar hastaların eksik dişlerinin yerine yerleştirilerek hastalara doğal diş hissi ve görüntüsü verir. 

 Çürük teşhis cihazı: 
Diş hekimlerinin röntgen ile tespit edemedikleri gizli çürükleri tespit etmek için kullanılan yeni bir cihazdır. Bu cihaz ile çürükler ilerleyip sinyal vermeden tespit edilir. 

 Ağız içi kamera:
Ağız içi kamera; diş hekimlerinin, hastalarının ağzındaki görmenin zor olduğu alanlarda hassas fotoğraflar elde etmeleri için kullandıkları bir araçtır. Kamera ayrıca hekimlere görüntüleri hastalarına göstererek birlikte yapılması gereken tedavileri değerlendirmeleri ve hastalarını bilgilendirmelerine olanak sağlar. 

 Beyazlatma: 
Beyazlatma tedavisi, hastaların hızlı ve kolay bir şekilde dişlerinin beyazlamasını sağlar. 

 Azot protoksit ıv Sedasyon: 
Gülme gazı olarak da bilinen azot oksit, hastaların rahat oldukları bir noktaya kadar sakinleşmelerini sağlar. Aynı zamanda hastalar diş hekimleri ile etkileşim halindedir. IV sedasyon ise hastaların diş tedavileri sırasında uyku halinde olmalarını ve yapılan işlemlerden habersiz olmalarını sağlar. 

PORSELEN KIRIKLARI ÖNLENİYOR 

 Bilgisayarlı kapanış analizi: 
Bu teknoloji sayesinde dişlerinizi kapattığınızda farkında olmadığınız yükseklikler tespit edilir ve eklem problemine sebep olabilecek etkenler ortadan kaldırılır. Aynı zamanda ileride oluşabilecek porselen kırıklarının da önüne geçilmiş olur. 

 Renk alma cihazı: 
Porselen diş ya da dolguların komşu dişlerden farklı olmaması için kullanılan bir sistemdir. Ayrıca uygulanacak olan rengin hangi karışımlarla elde edileceği ve ne derece şeffaflık konacağı hakkında bilgi verir. 

 Bilgisayar destekli tomografik görüntüleme:
Bu cihaz, üç boyutlu görüntüleme imkanı sağlar. Ayrıca çenede bulunan sinirlerin, boşlukların, taban ve tavanların net olarak belirlenmesinde etkili olur. 

 Kanal ucu tespit ediciler: 
Sinirini almış olduğunuz diş kanalının ideal şekilde doldurulmasına yardımcı olur. Bu şekilde taşkın ya da eksik dolgu önlenmiş olur. 

 Üç boyutlu ölçü alma sistemleri: 
Bu teknoloji sayesinde ölçüler özel bir kamera yardımıyla alınır ve internet ortamında özel bir posta olarak protezleri yapacak olan laboratuvara gönderilir. Klasik ölçü yöntemlerine göre çok daha hızlıdır. 

 Üç boyutlu printer'lar: 
Özel çene ameliyatlarında üç boyutlu tomografiden alınan görüntünün çıktısının alınmasında kullanılır. Bu sayede hekim, operasyon öncesi pratik yapma imkanı bulur. 

 Ameliyat mikroskopları: 
Hassas çalışmalar olarak nitelendirdiğimiz özel cerrahi ameliyatlar, kanal tedavileri ve estetik diş hekimliği uygulamalarında görüntüyü büyütme ve netleştirmek için kullanılır. Böylece sağlam dokuların zedelenmesi minimuma iner ve komşu dokularla bütünlük bozulmaz. 

NAVİGASYONLU TEKNOLOJİNİN AVANTAJLARI

 Bu teknoloji sayesinde implant uygulamaları esnasında çıkacak sorunlar önceden belirlenir ve ameliyat esnasında sürpriz yaşanmaz. 
 Doğru açı ve konumda implant yerleştilmesini sağlar. Modern teknoloji desteği alt çene bölgesinde 3 boyutlu görüntüleme teknolojisine rağmen implant uygulaması için sınırlıdır. Bu kesin olmayan ve uygun yerde olmayan detaysız delmeye sebep olur. Bu durum da yavaş ve yetersiz iyileşmeye yol açar. 
 Operasyon sonrasında ise ameliyat kesiği, kanama ve dikiş olmadığı için çok hızlı iyileşme sağlanır. 
 Hastadan alınan çok detaylı dijital tomografi bilgisi ile cerrahi planlama yapılması panaromik röntgene göre büyük avantaj sağlar. 

GÜVENLİ BİR UYGULAMA

 Robotik implant uygulaması: Navigasyonlu implant güvenilir bir yöntemdir. Bu sitem sayesinde doktorun diş etini kesip kemiği görmesine gerek kalmaz. İmplant tedavilerinde doktor, diş etini keserek kemiğe ulaşır ve kemiğe bakarak bir tedavi yolu izler. Bu teknoloji ile sinirlerin yerinden kemik kalınlığına kadar detaylı tüm bilgiler anında elde edilebilir, böylece uygun tedavi güvenilir şekilde yapılabilir. Güvenli ve hızlı bir şekilde implant tedavisi imkanı sunan sistem, doktor hatalarının yanı sıra kanamaların ve yanlış implant uygulaması sonucu oluşan rahatsızlıkların önüne geçmektedir. 

ÜÇ AŞAMALI YÖNTEM

 Cerrahi yönlendirme sistemi, üç aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada, çenenin üç boyutlu tomografisi çekilir. Çekilen tomografi sayesinde elde edilen detaylı çene-kemik bilgileri üç boyutlu olarak görüntülenir. Bu bilgiler, cerrahi yönlendirme sistemine aktarılır. Ardından hastanın ağzına, içinde gözler bulunan sensörler yerleştirilir. Bu sözel alıcılar sayesinde doktorun yaptığı tüm mimetrik hareketler monitöre yansır. Doktor, monitörde tedavi edeceği alanı görerek bu alandaki çene bilgilerini, sinirlerin derinliğini ve kemik kalitesini rahatlıkla görebilir. Sensörler doktoru saniyelik zaman dilimlerinde uyararak implant yuvasının en doğru yere açılmasını sağlar. 
 İmplant yuvasının uygun şekilde hazırlanması ve ameliyat komplikasyonlarının azalması implantın kemiğe kaynamasını hızlandırır. 
 Navigasyonlu implant, dokuların daha hızlı iyileşmesini sağlar. Kemik dokuyu görmek için diş etinin açılmasına gerek kalmadığından daha az ağrı ve ödem meydana gelir, doku iyileşmesi daha hızlıdır. Bu yöntemle yapılan tedaviyle enfeksiyon riski minumuma iner. 
 

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

içerik sağ