Hipertiroide dikkat

Avrupa Hospital Dahiliye Uzmanı Dr. Salih Işık, tiroid bezinin fazla çalışmasının kemik erimesinin hızlanmasına, kalbin hızlı atmasına, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının normalin üzerinde seyretmesine neden olduğunu bildirdi.

 Dr. Salih Işık, tiroid bezinin “Adem elması” denilen kıkırdak dokusunun altında yerleşmiş küçük bir bez olduğunu, bu bezin içerisinde T3 ve T4 hormonları üretildiğini belirterek, vücudun tüm metabolizmasının bu hormonlar tarafından düzenlendiğini söyledi. Dr. Işık, bu hormonların fazla salınması durumunda hipertiroidi denilen bir hastalık tablosu ortaya çıktığını ve bunun da bütün vücut metabolizmasında hızlanma meydana getirdiğini anlattı.

Kilo kaybı, kaslarda aşırı zayıflık, ellerde titremeler, kalp ritminde hızlanma, çarpıntı, uyku problemleri, saçlarda dökülme, sürekli nemli bir cilt ve sinirlilik hali ile kendisini belli eden tiroid bezinin fazla çalışmasının vücutta “araba” örneğindeki hasarlara yol açtığını ifade eden Dr. Işık, "Tiroid bezinin fazla çalışmasıyla gereğinden çok fazla, aşırı miktarda salgılanan tiroid hormonları kemik dokusu, kalp, karaciğer, böbrek gibi hayati organlarımızı etkileyerek kemik erimesinin hızlanmasına, kalbin hızlı atmasına, karaciğer böbrek fonksiyonlarının normalin üzerinde seyretmesine neden olabiliyor" dedi.
Normalin üstünde çalışan organların vücudu sürekli zorlayacağını belirten Dr. Salih Işık, “Aşırı zorlanan bu organların sonuçta görev yapamaz hale gelmeleri, başka ciddi hastalıklara yol açmaları ve kalıcı hasar bırakmaları beklenebilir” diye konuştu.

Dr. Işık, hipertiroidinin altında yatan birçok hastalık olabileceğini, bu yüzden belirtiler verildiğinde hemen hekime başvurmak gerektiğinin altını çizdi.

TEŞHİS VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Hekim kontrolünde kanda hormon seviyeleri normal olsa bile tiroid ultrasonu ile bakıldığında tiroid ultrasonuyla bezdeki kist nodül denilen durumlar saptanabildiğini hatırlatan Dr. Salih Işık, teşhis ve tedavi süreci hakkında şu bilgileri verdi:

“Belli durumlarda biopsi alınması, bazen tiroid sintigrafisi denilen ilaçlı tiroid filmleri çekilmesi gerekebilir. Tedavi alternatifleri ilaçla hormon salınımının baskılanmaya çalışılması, sonuçlara göre radyoaktif iyot tedavisi, bunların kafi gelmeyeceği vakalarda ise cerrahi müdahale ile bezin alınmasıdır. Bu son seçenekte tiroid bezinin tamamı alındığı için hastalar ömür boyu tiroid hormonu ilaçları alacaktır."

Hipertiroidinin belirgin özelliklerinden olan kilo kaybının ise tedavi süreciyle duracağını kaydeden Dr. Işık, “Hipertiroidi de vücut metabolizması normalin üzerinde hızlı çalıştığı için vücutta hipermetabolizmaya bağlı fazla kalori yakımı ortaya çıkacaktır. Bu yüksek metabolizma nedeniyle hızlı kilo kaybı görülecektir. Bunu tedavi ettiğiniz zaman, yani hormonu kontrol altına aldığınızda metabolizma normal çalışmaya başlayacaktır” diye konuştu.


İHA

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

içerik sağ