Çocuklardaki diş çürümesinde anne etkisi

"Annenin ağzındaki çürük bakterisi sayısı ne yazık ki çocuğun dişinin çürümesinin en önemli verisidir"

Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) Diş Hekimliği Fakültesi'nde, küçük yaştaki çocuklarda oluşan diş çürüklerini önlemek için önce annelere yönelik tedavi programı uygulanıyor.

Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çoruh Türksel Dülgergil, yaptığı açıklamada, dünyanın neresinde olursa olsun çocukların, çürük bakterisini anneden kaptığını söyledi.

Çocuklardaki diş çürüğünün annenin ağız sağlığıyla olan ilgisinin 1996 yılından beri bilindiğini vurgulayan Dülgergil, şunları söyledi:

"Annenin ağzındaki çürük bakterisi sayısı ne yazık ki çocuğun dişinin çürümesinin en önemli verisidir. Bunu halkımıza anlatmak ve çürük oluşumunu azaltmak için uygulama başlattık. Bu çalışmanın temel mantığı ilk çocuğu olan annelerin ağzındaki çürük bakterisi sayısını azaltmaktır. İlk olarak annelere ağız ve diş sağlığı eğitimi verdik. Amacımız özellikle kritik dönem dediğimiz 1-3 yaşlarında anneden çocuğuna çeşitli yollarla geçebilecek çürük bakterisi sayısını azaltmak."

Annelerin öperek, çocuğuyla aynı kaşığı kullanarak ve mamanın sıcaklığını kontrol ederken çürük bakterisini bulaştırabildiğini anlatan Dülgergil, çocuklarda diş çürüğünü önlemeye yönelik çalışmalara, antibakteriyel uygulamalar ve annenin ağzındaki çürüklere dolgu yaparak başladıklarını söyledi.

Annelere diş fırçalama ve diş ipi kullanmalarını önerdiklerini vurgulayan Dülgergil, çocuğun ağız sağlığıyla ilgili hassas noktaları da takip ederek annelerin bu konudaki duyarlılığını artırdıklarını dile getirdi.

Dülgergil, bu uygulamalarla çürük bakterisinin çocuğa geçmesine engel olduklarını bu çalışmadaki en önemli unsurun annede ağız sağlığıyla ilgili farkındalığı geliştirmek olduğunu anlattı.

Anneden çocuğa diş çürüğü bakterisi geçmesi önleniyor

Anneleri, Aile Sağlığı Merkezi sistematiğinde düzenli aralıklarla takip ettiklerini söyleyen Dülgergil, "Annelerin gerekirse evine kadar gidip takip ediyoruz, çocuğa çürük bakterisinin geçmesini önlüyoruz. Sonuçlar çok ümit verici. Bu program devam ediyor ancak henüz sonuçlandırmadık" dedi.

Çalışmada yer alan Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Görevlisi Abidin Talha Mutluay da programa başlamadan önce Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından kent merkezinde 3 farklı Aile Sağlık Merkezi belirlendiğini söyledi.

Mutluay, çalışmaya başlamadan önce annelere ağız, diş sağlığı hijyeni eğitimi ve çocukların dişlerinin nasıl fırçalanması gerektiğine dair bilgiler verdiklerini ifade etti.

Uygulamaya öncelikle annelerden tükürük örneği alarak başladıklarını belirten Mutluay, şunları kaydetti:

"Bu sayede annenin ağzındaki mevcut çürük yapıcı bakteriler tespit edilmiş oldu. Bu vesileyle tedaviye ihtiyacı olan anneleri Diş Hekimliği Fakültesine davet ederek tedavilerini burada yaptık. Belli aralıklarla bu aileleri evlerinde ziyaret ederek çürük yapıcı bakterileri takip ettik. Böylece annelerin ağızlarındaki bakterileri azalttık. Bu çalışmada 75 anne muayene edildi. Bir yıllık çalışma sonuçlarına göre 75 annenin sadece bir çocuğunda çürük tespit edildi."

AA

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

içerik sağ